Home Aktualitete Përfaqësim dinjitoz shqipëtar nga Maqedonia në Bienale të Venedikut

Përfaqësim dinjitoz shqipëtar nga Maqedonia në Bienale të Venedikut

by NESHESH
0 comment

Projekti “Tani”i një grupi arkitektësh të udhëhequr nga arkitekti shqipëtar Bekir Ademi është përfaqësuesi i Maqedonisë në Bienalen e 17-të të Arkitekturës së Venedikut (20 maj – 29 nëntor).

“Tani” është një projekt i zyrës së dizajnit “Bina Architecture” të Ademit me grupin e bashkëautorëve Ana Rafailovska, Jordan Shishevski, Amine Ademi, Enis Abovski, Enes Sever, Dren Nevzati, Atanas Naumovski, Gavril Boskovski, Elmedina Hasani, Nita Çavolli, Aida Bakalli Saliu, Ivana Çalovska.

 

Komisionere e projektit është Dita Starova-Qerimi, drejtore e Galerisë Nacionale të Maqedonisë Veriore, kuratorë janë Bekir Ademi dhe Jordan Sisovski, dhe bashkëpunëtorë janë profesori Ferid Muhiq dhe Ramush Muarem, ndërsa mbështetës i ekspozitës është Ministria e Kulturës e Maqedonia Veriore.

Bienalja e këtij viti përfshin 112 pjesëmarrës nga 46 vende, me delegacione nga Afrika, Amerika Latine dhe Azia dhe një përfaqësim të gjerë femrash. Ky botim përfshin gjithashtu një seri shënimesh jashtë konkursit: studime të rastit nga studiues nga universitete në të gjithë botën (Shoqata e Arkitekturës, Universiteti Amerikan i Bejrut, Bartlett, Universiteti i Kolumbisë, Bashkimi Cooper, ETH Cyrih, Instituti Etiopian i Arkitekturës). , konsorciumi i grupeve kërkimore MIT); pjesëmarrja e veçantë e artistit izraelit Michal Rovnervo, Olafur Eliasson, Sebastian Behman dhe Giuseppe Penone.

Drejtoresha Dita Starova Qerimi e cila është edhe një ndër meritoret për angazhimin e përfaqësiuesve shqiptar në konfetencë për shtyp theksoi se hapja solemne e pavijonit të maqedonisë është caktuar për 20 maj në orën 10.00, në oborrin e “Palazzo Zorzi” – selia e UNESCO-s në Venecia.

Maqedonia vazhdimisht paraqitet në këtë ngjarje më prestigjioze për herë të 9-të, që nga viti 2004. Në pjesëmarrjen e parë në 2004 u prezantu me projektin “Metamorfoza: nga një hiper trup në një perspektivë të anasjelltë”, pasuar nga: “Qyteti i botëve të mundshme”

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy