Rrezik i ri, sëmundja e re që po përhapet prek fëmijët nën 5 vjeç

Sëmundja e ngjashme me “Kawasaki”, që lidhet me koroavirusin tek fëmijet është një sëmundje e re, e cila diagnostikohet me testin e antitrupave, thonë studiuesit.

Studiuesit e udhëhequr nga Qendra Shkencore e Shkencave Shëndetësore Akademike “Imperial College” (AHSC) kanë identifikuar lidhjet me Covid-19 në gjendjen e re dhe të veçantë, shkruan The Sun- transmeton Indeksonline.

 Bobby developed severe dehydration, abdominal swelling, as well as a fever and rapid heartbeat

Sindromi është krahasuar me sëmundjen “Kawasaki”, e cila prek kryesisht fëmijët nën moshën pesë vjeç, me simptoma që përfshijnë një temperaturë të lartë, skuqje, ënjtje dhe një reagim toksik i stilit të shokut. Sidoqoftë, sëmundja e re mendohet se përfshin dhimbje barku dhe diarre më shpesh, krahas simptomave të përbashkëta të etheve të vazhdueshme. Edhe pse disa pacientë me gjendje kanë kërkuar kujdes intensiv, të tjerët janë përgjigjur shpejt në trajtim dhe janë shkarkuar.

Rastet e para të kësaj sëmundje u shënuan në muajin prill, dhe ka pasur më pak se 200 raste të identifikuara në Angli.

Në studimin e publikuar sot, nga 58 fëmijë që vuajnë nga simptoma të rënda inflamatore të pranuara në tetë spitale në Angli, 45 kishin dëshmi të infeksionit aktual ose të kaluar Covid-19, shkruan The Sun – transmeton Indeksonline.

Shumica e fëmijëve me shenja të infeksionit gjithashtu kishin antitrupa për virusin, zbuloi studimi.

Edhe pse nuk ka ndonjë lidhje të caktuar midis sëmundjes dhe Covid-19, studiuesit thanë se zbulimi i një gjendje të re inflamatore gjatë shpërthimit nuk ka të ngjarë të jetë një rastësi.

Dr Julia Kenny, një këshilltare në sëmundjet infektive pediatrike dhe imunologjinë në Evelina London, tha: “Analiza jonë ka treguar se kjo është me të vërtetë një gjendje e re. “Të patrajtuar, ekziston rreziku i komplikimeve të rënda te fëmijët shumë të padenjë, por me identifikimin dhe trajtimin e hershëm rezultati është i shkëlqyeshëm, me fëmijët që ne po rishikojmë pasi të kemi shkarkuar plotësisht mirë”.

Me shume

LEXO EDHE:

Back to top button