Trashëgimtari i Samsung mund të arrestohet së shpejti

Trashëgimtari i Samsung , u paraqit të hënën në gjykatë për një seancë, ku u vendosë nëse ai do të arrestohet përsëri mes akuzave për përfshirjen e tij në një bashkim dhe mashtrim kontabël.

Lee Jae-yong, nënkryetari i Samsung Electronics, u paraqit në Gjykatën Qendrore të Qarkut Seul në jug të Seulit, shkruan Korea Herald, transmeton Indeksonline.

Seanca dëgjimore ka të ngjarë të zgjasë të paktën disa orë, pasi që shumë presin që vendimi i gjykatës të dalë natën vonë ose herët në mëngjes.

Ai është nën hetim për bashkimin e dy kompanive të Samsung Group, Cheil Industries dhe Samsung C&T në vitin 2015.

Javën e kaluar, Zyra e Prokurorëve të Qarkut Qendror të Seulit kërkoi një urdhër arresti për pjesën e Samsung, duke argumentuar se ai duhet të kthehet në burg, duke pasur parasysh seriozitetin e veprave të tij të pretenduara dhe mundësinë e shkatërrimit të provave përkatëse.

Prokurorët gjithashtu kërkuan urdhër-arreste për dy ish-drejtuesit e Samsung, Choi Gee-sung dhe Kim Jong joong, të cilët kishin udhëhequr kullën e kontrollit.

Të tre akuzohen se janë përfshirë në tregti të padrejtë, manipulim të çmimeve të aksioneve dhe shkelje të ligjeve për auditimet e jashtme.

Kim përballet me një akuzë shtesë për të bërë një dëshmi të rreme në gjykatë.

Ata, në veçanti, besojnë se Lee ishte përfshirë në një skemë për të fryrë vlerën e Cheil Industries Inc. dhe për të ulur atë të Samsung C&T para bashkimit në 2015.

Lee dhe ndihmësit e tij ishin gjithashtu janë të dyshuar për fryrjen e vlerës së Samsung Bioepis, një ndërmarrje e përbashkët midis Samsung Biologics dhe Biogen Inc. me qendër në SHBA, me afërsisht 4.5 trilionë dollarë të fituar (3.64 miliardë dollarë).

Samsung Biologics është një degë e Cheil Industries, nga e cila Lee ishte aksionari më i madh, me një aksion prej 23.2 përqind.

Deri më tani, ata kanë marrë në pyetje Lee dhe disa drejtues të tjerë të mëparshëm.

Samsung ka thënë se asnjëherë nuk ka manipuluar me dashje vlerën e kompanive të saj dhe prokuroria e ka parë gabimisht bashkimin e vitit 2015 si të lidhur me suksesin e saj të menaxhimit.

Nëse urdhri miratohet, do të jetë hera e parë që në 28 muaj, Lee do të arrestohet për kallëzime penale.

Lee u burgos për rreth një vit, në vitin 2017 për ryshfetin ndaj ish Presidentit Park Geun-hye, në këmbim të mbështetjes së administratës së saj për bashkimin e vitit 2015.

Ai u la i lirë në shkurt 2018 pasi dënimi i tij u pezullua nga gjykata e apelit. Por Gjykata Supreme urdhëroi një rigjykim vitin e kaluar për të rishikuar madhësinë e ryshfeteve.

Në fillim të majit, Lee bëri një falje publike për përfshirjen e grupit në skandale. Ai u zotua se nuk do t’ua dorëzojë të drejtat e tij menaxheriale të Samsung, fëmijëve të tij./Indeksonline/

LEXO EDHE:

Back to top button